© Powered by SiteSpirit

 

Nieuws 21-3-2017

Symposium minderjarigen in het strafproces was een succes!

Foto symposium 4.jpg

Op vrijdag 17 maart vond het symposium 'Minderjarigen in het strafproces' plaats. In samenwerking met SOS Leiden en JSV Liberi heeft ECPAT Youth dit symposium georganiseerd. Zowel de minderjarige verdachte als het minderjarige slachtoffer stonden deze middag centraal. Alle deelnemers hebben voorafgaand het symposium een casus ontvangen. Naar aanleiding van deze casus hebben vijf deskundigen hun praktijkervaringen toegelicht.


De middag werd afgetrapt door officier van justitie mr. Judith van Schoonderwoerd den Bezemer-Wolters. Judith is co÷rdinerend jeugdofficier, maar heeft niet alleen oog voor de verdachte. Zo voelt zij zich ook verantwoordelijk voor het slachtoffer en andere betrokkenen. Een interessante wending!


Foto Symposium 3.jpg

Hierna was het de beurt aan mr. Nienke Swart. Nienke is advocaat bij Pijnenburg Advocaten in Amsterdam. Zij heeft laten zien wat de rol van de advocaat is vanaf het moment dat zij een telefoontje krijgt dat iemand is aangehouden tot en met de zitting bij de rechter. Is het beter voor de verdachte om te verklaren of om te zwijgen? Aan de hand van praktijkvoorbeelden heeft Nienke geprobeerd duidelijk te maken welke omstandigheden hierbij een rol spelen.


Na de pauze heeft dr. Stephanie Rap verteld over de communicatie tussen de rechter en de minderjarige aan de hand van haar proefschrift: A comparative study of juvenile justice procedures in Europe. Zij gaf antwoord op vragen als: wat maakt de Nederlandse procedure anders dan de Franse procedure? En vanaf welke leeftijd is een kind in staat om te begrijpen wat een rechter zegt?


Foto symposium 2.jpg

Het was vervolgens mr. Ytje Minke Hokwerda van Defence for Children-ECPAT die van alles vertelde over de positie van het minderjarige slachtoffer. Wat gaat er goed in Nederland? Waar kan er nog winst behaald worden? Wat maakt een slachtoffer van 10 jaar anders dan een slachtoffer van 15 jaar?


Foto Symposium 1.jpg

Ondanks dat het strafproces een juridische procedure is, mag het psychologische aspect zeker niet ontbreken. Waarom plegen kinderen strafbare feiten? En wat is de juiste sanctie? Heeft jeugddetentie nut of levert dit alleen maar schade op voor de ontwikkeling van de minderjarige? Prof. dr. Arne Popma weet als jeugdpsychiater hier alles van. Hij kon dan ook niet ontbreken deze middag.


De middag werd afgesloten met een discussie tussen de deskundigen en alle aanwezigen onder het toeziend oog van dagvoorzitter Celine Verheijen. Om 16:00 uur stond de borrel klaar waar iedereen kon terugkijken op een leerzame en interessante middag. Wij willen iedereen hartelijk bedanken voor hun komst! Onze speciale dank gaat uit naar de deskundigen en het Leids Universiteits Fonds voor het mede mogelijk maken van het symposium.


Foto symposium 5.jpg

ECPAT Youth - Nederlands Kinderrechtenhuis - Hooglandse Kerkgracht 17 G - youth@ecpat.nl