© Powered by SiteSpirit

 

Kinderprostitutie

I felt so powerless.jpg

Met een mengeling van opwinding en zenuwen reageert Vanessa op een advertentie voor fotomodellen. Ze kan haar geluk niet op als ze de volgende dag al op gesprek mag komen. Het gesprek verloopt perfect en tot haar grote vreugde wordt ze ter plekke aangenomen. Bang dat haar ouders haar zullen tegenhouden, besluit ze het pas na afloop te vertellen.

De volgende dag bij het bureau wordt ze samen met twee andere meisjes in een busje gezet. Omdat ze allemaal erg jong zijn, gaat er een begeleider mee die erop staat voor de veiligheid hun paspoorten in te nemen. Ze zijn zo enthousiast dat ze geen onraad ruiken.

De fotograaf wacht op hen op de zolder van een huis. Hij zegt dat ze zich uit moeten kleden. De meisjes begrijpen het niet en proberen uit te leggen dat er een misverstand in het spel moet zijn. Maar de begeleider wordt boos en begint te dreigen. Wat volgt is een nachtmerrie. De meisjes worden opgesloten en gedwongen te werken als prostituee.

Wat is kinderprostitutie?
Kinderprostitutie betekent het gebruiken van een kind voor seksuele handelingen tegen betaling of een andere vorm van vergoeding. Prostitutie van kinderen en jongeren die de leeftijd van achttien jaar niet hebben bereikt is strafbaar in Nederland. Het voor prostitutie aanbieden van minderjarigen door derden wordt in Nederland altijd gezien als kinderhandel. De meeste kinderen die worden uitgebuit in de prostitutie zijn tussen de dertien en de achttien jaar. Niet alleen meisjes, maar ook jongens kunnen het slachtoffer worden van kinderprostitutie.

Waar komt kinderprostitutie voor?
Kinderprostitutie komt overal ter wereld voor, ook in Nederland. In ontwikkelingslanden is prostitutie een manier van overleven voor jongeren die geen ouders meer hebben, of waarvan de ouders niet genoeg geld verdienen om voor het gezin te zorgen. De kinderen voelen zich dan verantwoordelijk voor de zorg voor hun familie. Vaak worden kinderen of ouders verteld dat er een mooie baan op hen wacht, terwijl dat dan niet waar blijkt te zijn. In plaats daarvan worden de kinderen gedwongen om seks te hebben met klanten die de pooiers voor hen regelen. In Nederland worden ook kinderen slachtoffer van uitbuiting in de prostitutie. Vaak zijn dit slachtoffers van loverboys.      


Ronselen loverboys ook via internet?
Loverboys gaan heel vaak via internet te werk. Op het internet kunnen ze met meerdere meisjes tegelijkertijd chatten. Ze kunnen heel makkelijk erachter komen wat de hobby's zijn van een meisje, maar ook hoe vrij ze is in het uitgaansleven en met jongens. Ze letten op hoe meisjes zichzelf op internet presenteren en welke foto´s ze online zetten. Een loverboy gaat een vriendschap aan met een meisje met als doel haar voor zich te laten werken in de prostitutie. Binnen het Make IT Safe project proberen we jongeren bewust te maken van technieken die loverboys gebruiken op internet.


ECPAT Youth - Nederlands Kinderrechtenhuis - Hooglandse Kerkgracht 17 G - youth@ecpat.nl